Confederación Nacional del Trabajo

Cat:Com assolim els nostres objectius

De Nosotr@s
Salta a la navegació Salta a la cerca

La tàctica de la CNT: l'Acció Directa

La tàctica de la CNT és l'Acció Directa. Això significa que la solució dels conflictes que s'originin ha de ser buscada per les persones afectades i sense intermediaris. Considerem que aquesta manera de treballar ens permet aprendre i actuar sobre allò que ens afecta i així assumir responsabilitats. Ser anarcosindicalista implica prendre decisions i decidir és quelcom molt difícil: significa tenir problemes, ja que una vegada hagis acordat quelcom i s'hagi de posar en pràctica, moltes vegades ens trobarem amb l'oposició dels nostres enemics naturals: la Patronal. Aquesta està interessada en fer-te treballar tant com es pugui i pagar-te el menys possible. El teu interès és el contrari. Tu vols treballar menys i viure millor. Però això xoca frontalment amb els interessos del Capitalisme.

Als conflictes, la classe treballadora utilitza les seves armes:

  • Tècniques de denúncia, a través de manifestacions, concentracions, actes de protesta, octavetes, notes de premsa, etc. Que informen del conflicte a la població a l'ensems que perjudiquen la imatge pública de l'empresa amb la qual es té el conflicte.
  • Mecanismes de boicot amb els que es procura que els clients o persones usuàries d'una empresa, deixi de consumir el producte.
  • El sabotatge, que pretén que el producte o servei ofert per l'empresa en qüestió desaparegui del mercat o no arribi a existir.
  • La vaga i les seves múltiples variants que interromp la producció empresarial.
  • Procediments culturals mitjançant excursions, convivències, jornades culturals, representació d'obres de teatre, edicions literàries, concerts, recitals de poesia i d'altres actes culturals i artístics que ens sensibilitzen, que ens treuen de la barra del bar o de la droga televisiva; que ens consciencien de la realitat del món.

Tot conflicte en el qual intervé la CNT és gradualment extret de l'àmbit de l'empresa per posar-lo en un àmbit local, regional, nacional o internacional si s'escau. Mitjançant la solidaritat i el recolzament mutu, el conflicte sobresurt del seu petit àmbit empresarial i hi intervé molta més gent. Així s'aconsegueix guanyar lluites a empreses petites, mitjanes i grans.


Un exemple d'acció directa laboral, en solidaritat: El piquet


Un exemple d'acció directa d'una altra dimensió: El sabotatge

La nostra acció sindical

Hem aconseguit èxits allà on advocats i sindicats amb milers d'euros de pressupost han fracassat. Això es deu a que les nostres reivindicacions no es basen en allò que és legal sinó per allò que és just. Un conflicte assumit per la CNT no s'abandona fins que s'aconsegueix un acord satisfactori per a nosaltres, ens donin o no la raó els jutges.

No deixem de pressionar fins que ens quedem sense forces, i això triga a passar. Com que no tenim que pagar salaris als dirigents, tots els nostres recursos són esmerçats en l'acció sindical. És gràcies a això que un sindicat econòmicament modest com el nostre gaudeix d'un major pressupost quan es posa una reivindicació sobre la taula.

La nostra acció sindical ha demostrat la seva validesa dins l'economia submergida, en sectors precaritzats, a petites, mitjanes i grans empreses, a les multinacionals, a l'administració pública, etc. ASTILLEROS, FERROVIAL, CLECE, AVE, CODEX i centenars d'altres empreses han hagut de negociar i cedir davant l'empenta de treballadors i treballadores associades.


Tornar a: Índex
Un altre tema: En quins principis ens basem?