Confederación Nacional del Trabajo

Cat:Diferencies de CNT

De Nosotr@s
Salta a la navegació Salta a la cerca

Veure també: Legitimidad y financiación de los sindicatos considerados «más representativos» en España (40 pàgines en PDF)

És la CNT un altre sindicat més dels molts que existeixen?

La CNT és diferent. Portem molts anys donant guerra, distingint-nos sempre per la democràcia directa, que consisteix en què les decisions les prenen sempre les persones afectades. Els nostres estatuts asseguren que sigui l'assemblea qui prengui les decisions. I a l'assemblea totes les veus tenen el mateix pes, sense dirigents. Si tens les teves raons, podràs escollir el camí a seguir.

La CNT és una confederació sindical que té molts anys caminats, i s'ha distingit durant tota la seva trajectòria per ser una organització on les decisions es prenen des de la base, on la gent participa, on no hi ha dirigents i existeix plena llibertat i igualtat, intercanvi d'idees, opinions i iniciatives. A la CNT totes i tots som iguals i ningú no cobra cap sou per representar als treballadors i treballadores.

La CNT va ser fundada l'any 1910, i entre les seves victòries hi trobem les lluites que van desembocar a la jornada de 8 hores, el descans del dissabte, les vacances pagades, les assegurances per malaltia, jubilació i atur, la contractació obligatòria d'aturats... Ha promogut vagues de lloguers i va fundar escoles, biblioteques, editorials. Va lluitar contra el franquisme i va col·lectivitzar les terres i la indústria el 1936 originant la transformació social més radical de la història d'Europa del segle XX.

Els tres NO

La CNT diu No a les eleccions, No als alliberats sindicals i No a les subvencions. No volem professionals pagats per l'empresa. No volem intermediaris ni mitjancers. No volem més recursos que els nostres, els que surten de les nostres quotes d'afiliació i de la nostra voluntat col·lectiva. Mirem quines raons tenim per defensar això.

Les eleccions sindicals i els comitès d'empresa: La llei estipula que per a esdevenir un sindicat «representatiu», aquest s'ha de presentar a les eleccions sindicals on s'escolliran els representants sindicals i els membres dels comitès d'empresa. CNT no participa d'aquestes eleccions i proposa el seu boicot per les següents raons:

  • Si estàs en precari o treballes en una empresa petita ni tan sols pots participar; només una minoria de treballadors poden votar en realitat en unes eleccions sindicals.
  • A través de les eleccions dónes als «teus representants» el poder de decidir, signar i negociar per tu i imposar-te la seva voluntat a més d'estar quatre anys sense cap control per part teva o dels teus companys i companyes. En canvi, sí que estan controlats per les centrals sindicals a les quals pertanyen.
  • Amb les eleccions, les organitzacions sindicals obtenen alliberats i subvencions amb les quals mantenir-se; en el fons, esdevenen qüestions de pur interès econòmic.
Lleida el-patron-necesita-comites.jpg
  • Els alliberats sindicals tenen cada vegada menys a veure amb els treballadors, tendeixen a professionalitzar-se o a viure de la moma. Només els interessa mantenir-se al lloc i defensar els seus propis interessos, que no els teus.
  • Una vegada t'han usurpat la «representativitat» i han aconseguit alliberats i subvencions i un cert marge d'influència ja no els interesses; els programes i les promeses electorals s'obliden i millor que callis i siguis submís si vols aconseguir algun favor (en lloc de fer valdre els teus drets): només volen el teu vot i que no donis cap problema.
  • Les eleccions sindicals i els comitès d'empresa només beneficien les empreses i l'Administració que, al cap i a la fi, són qui els financia. Amb les eleccions sindicals, l'origen de les quals està en les eleccions del sindicat vertical franquista, empreses i administració obtenen interlocutors que els permeten no haver de negociar directament amb la classe treballadora. Aquests interlocutors legals mantenen als treballadors i treballadores a ratlla, submisos i desmotivats, ja que són els primers interessats a mantenir la seva posició, a més que depenen directament de les subvencions i dels alliberats.

CNT, un sindicat representatiu

Pots pensar que si no et presentes a les eleccions mai no seràs representatiu. Això és fals. Tu i només tu ets representatiu/iva. Tu, quan encares els teus problemes, adquireixes representativitat. Tens tot el dret a negociar, a lluitar i a decidir sobre allò que t'afecta. No et creguis la camama de la representativitat.

CNT és representativa perquè els seus afiliats i afiliades li atorguen representativitat; perquè la seva lluita és justa i perquè les seves reivindicacions són les mateixes que les de les treballadores. Això és ser representatiu, això és tenir pes i això és tenir dignitat. Allò altre, les eleccions, no és res més que un ball de disfresses en el qual es reparteixen els milions de les subvencions uns esperpèntics individus que han sortit per la televisió signant quelcom, somrients, donant lliçons als treballadors i donant la mà a la Patronal i al Govern.


Tornar a: Índex
Un altre tema: Què volem a CNT?