Confederación Nacional del Trabajo

Cat:Que es la CNT

De Nosotr@s
Salta a la navegació Salta a la cerca

La Confederació Nacional del Treball és una federació de sindicats de classe que agrupen a treballadors i treballadores de tots els oficis sense distinció en els seus sindicats de ram. La CNT és una eina de lluita per a tota la classe treballadora.

Què som?

No enganyem a ningú: som allò que volem ser i no allò que volen que siguem.

I això és el que som: assalariades, jubilats, mestresses de casa, estudiants i aturats… Dones i homes que per sobre de diferències ideològiques, ètniques, de gènere, d'edat, de categoria professional, etc., unim els nostres esforços per plantar cara als nostres enemics.

Som la Classe Obrera organitzada. Els nostres béns més preuats són la llibertat i la dignitat. No tenim por a res i canviarem el món.

Com funciona el sindicat?

A través de la seva assemblea d'afiliats. Cada vegada que es convoca l'assemblea, les persones afiliades discuteixen l'ordre del dia i prenen els seus acords: no hi ha cap organisme que pugui decidir entre assemblea i assemblea. Només hi ha un comitè local però no té poder executiu.

Què és el comitè del sindicat?

L'assemblea del sindicat nomena a unes persones per tal que obrin els locals, mantinguin relacions amb altres sindicats, rebin i enviïn la correspondència, recaptin fons… Tasques que en general no necessiten d'una reunió prèvia per tal de dur-se a terme. Aquestes persones formen part del que s'anomena el Comitè Sindical. El comitè de CNT té una sèrie de limitacions a fi d'evitar que esdevingui un grup directiu.

Els límits dels comitès a la CNT

  1. Els membres del comitè del sindicat i, per extensió, de tots els comitès de la CNT, no poden percebre cap salari ni paga pel seu treball al sindicat.
  2. Tots els comitès són instruments de gestió i coordinació, per tant no poden prendre acords. Només poden desenvolupar els acords de l'assemblea del sindicat i les tasques que aquesta els ha encomanat. Si en un cas d'imperiosa urgència o necessitat haguessin de decidir quelcom, hauran de sotmetre's al control de l'assemblea que decidirà si la seva actitud va ésser o no la correcta.
  3. Tots els càrrecs són revocables en qualsevol moment. L'assemblea és lliure d'obligar a dimitir als seus representants si així ho estima oportú (es procura que els càrrecs siguin rotatius).
  4. El comitè com a tal no pot fer propostes a l'assemblea del sindicat.
  5. Tot comitè ha de ser ratificat en una altra assemblea després de la seva elecció. Tots els càrrecs estan sempre a disposició de l'assemblea.
  6. Els membres de partits polítics no poden tenir càrrecs a la CNT.
  7. Els comitès han d'explicar les gestions de les diferents secretaries a cada assemblea.
  8. Els comitès de CNT no tenen opinions pròpies: quan parlen ho fan en nom de la totalitat de l'organització i dels seus acords.

El comitè, a la CNT, és només un mecanisme de relació i administració, mai un grup de poder.

Nosaltres som la CNT

Un Sindicat Anarcosindicalista, on ens organitzem les treballadores d'igual a igual, per a defensar-nos de les agressions laborals i socials; al qual som nosaltres mateixes, sense comitès executius, alliberats, ni líders, qui decidim sobre els nostres propis problemes i aspiracions.


Tornar a: Índex
Un altre tema: Com s'organitza la CNT en una empresa?